Minimálbér emelés – Hogyan fizessük dolgozóinkat 2017-ben?

A következő (2017) évben is változnak az adózási szabályok. A béreket és a juttatásokat is rendesen átszabták. Lesz  jelentős minimálbér emelés, járulék csökkentés, új cafetéria elem is. Még semmi sem végleges, de a vállalkozások vezetői már szeretnék tudni, hogy jövőre hogyan javadalmazzák dolgozóikat. Nézzük …

Jó hír: járulékcsökkentés

A munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulást (régi tb. hozzájárulás) 27 %-ról csökkentették 22 %-ra. Ez lehetőséget ad, hogy a munkáltatók bérét az infláción felül emeljék a munkáltatók.

Friss változás!

  • A járulékcsökkentéssel összhangban csökkentették a 27 % egészségügyi hozzájárulást 22 %-ra!
  • A KIVA-t alkalmazó vállalkozások esetében a 16 % adót csökkentették 14 %-ra.

Nagymértékű minimálbér emelés

A minimálbért 15 %-kal, a szakmai minimálbért 25 %-kal emelik. Az első még talán szükséges, de a második komoly gondot fog okozni a kisvállalkozásoknak, bérfeszültségeket a nagyobbaknál.

A táblázatból jól látszik a jelentős nettó bér változás. Ez jó a munkavállalónak. A teljes költség, amibe egy munkavállaló kerül, nem emelkedett olyan mértékben, mint a bruttó és nettó bér, mivel a munkáltató által fizetett terhek csökkentek. (változás oszlop) De így is 11 % és 20%, ami jelentős teher lehet bizonyos ágazatokban. Főleg a szakmai minimálbér, mely nagyobb tömeget érint.

A nem minimálbéren lévő munkavállalók esetében nyer a munkavállaló. A teljes költség esetében ez 4%. Ezt a munkáltató vagy béremelésre fordítja, vagy fedezi a minimálbér emelés miatt keletkezett veszteséget. Vagy mindkettő.

Cafetéria juttatások

Átvariálták az adható juttatásokat, új elem is jelent meg, illetve az adók változása miatt a fizetendő teher is változott.

Legfontosabb változások:

  • Magasabb adókategóriába sorolták, ezért drágább lesz a munkahelyi étkeztetés, az Erzsébet-utalvány, a pénztárak, az iskolakezdési támogatás, helyi bérlet. A határokat eltörölték.
  • Új elem az évi 100.000 Ft pénz juttatása az alacsonyabb adóteherrel.
  • Az adómentes kategóriába bekerült a mobilitási célú lakhatási támogatás és az óvodai ellátások térítése.

Friss változás!

A 27 % egészségügyi járulék csökkentése miatt az egyes meghatározott juttatások járulék terhe is csökkent. A táblázatban szereplő 49,56 % helyett 43,66 % lett (javítva).

Mekkora az adóterhelés a különböző bérelemeknél?

Sok vezetőt érdekel, hogy a bér, vagy juttatás teljes költségéből mennyi jut a munkavállalónak, mennyit kaszál az adóhatóság. A dolgozónak sem mindegy, hogy az adott költségkeretből mennyit vihet haza. (Az szja kedvezményeket, mint például a gyerekkedvezmény a számítás nem tartalmazza. Nem is szabad, mert ezek személyhez kötődő jogok, a munkáltató nem kalkulálhatja bele a munkabér tervezésekor. A gyerekeseknek a kedvezmény pluszként kell megjelennie!)

Az összehasonlításból jól látszik, hogy melyik bérelemmel jár jól a munkavállaló. Igaz, azt is figyelembe kell venni, mennyire tudja kihasználni az adott elemet. Például hiába adómentes a sportrendezvény és a kultúra, ha abból nem tudja fizetni a rezsit.

Több adható munkába járásra

A közigazgatási határon kívülről (speciális esetben belülről is) munkába érkező dolgozók számára adható ) 9 Ft/km költségtérítést megemelték 15 Ft/km-re.

A cikk letölthető, nyomtatható formában itt elérhető:   pdf


Ha könyveléssel, adózással, pénzügyekkel, cégvezetéssel, marketinggel, üzleti weboldallal kapcsolatban kérdése lenne, mi szívesen írásban megválaszoljuk! Kérdezzen bátran itt!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .