Ön is két árlapot alkalmaz? – az éttermek ÁFA változása

A 2017 évben az éttermek ÁFA változása (csökkenése) komoly fejfájást okoz az éttermet vezetőknek. Igaz, hogy 18%-ra csökkent a kulcs, de nem minden esetben. Egy étteremben, kávézóban, cukrászdában ketté kell választani az értékesítést. A helyben fogyasztott étel-ital szolgáltatásnyújtásnak, míg az elvitelre vagy házhoz szállítással vásárolt áru termékértékesítésnek minősül. Az előző a kedvezményes 18 %-os kulccsal, az utóbbi a régi, 27 %-os kulccsal adózik.

Két különböző árlistát kell alkalmazni?

Mielőtt válaszolunk a kérdésre, nézzük meg a jogszabályi hátteret, az ebből adódó problémákat és a NAV állásfoglalásait.

Az éttermek ÁFA változása

Egy étterem, kávézó, cukrászda esetében a helyben fogyasztott étel és a helyben készített, alkoholmentes italok szolgáltatása tartoznak a 18%-os adókulcs alá. A fő elv, hogy éttermi szolgáltatás is társuljon az étel, ital megvásárlásához.

A házhoz szállított étel-ital termékértékesítésnek minősül, így marad a 27 %-os kulcs alatt.

Mi van ha ..?

Az éttermek ÁFA változása a gyakorlatban sok problémát, vitatott helyzetet szül. A leggyakrabban emlegetett kérdésekre a NAV honlapján található friss útmutatóból találhatunk választ. Néhány fontosabb kérdést kiemelek és egyszerűsítem az adóhatóság válaszát:

1. Mi minősül éttermi szolgáltatásnak? (egyik feltétele a 18%-os kulcsnak)

Nem attól minősül szolgáltatásnak az ügylet, hogy az ételt, italt helyben készítik. Hanem, attól hogy azok értékesítését az azonnali fogyasztást lehetővé tevő kiegészítő szolgáltatások kísérik. Érthetően: ha a vendég a szolgáltatónál le tud ülni és helyben elfogyasztani az ételt.
⇒ Ha a vendég a maradékot elcsomagoltatja, az nem változtatja meg az eredeti szándékot.

⇒ Az önkiszolgáló étkezőhelyeken is megvalósulhat, ha megfelelő környezet, eszközök (például asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta stb.) áll rendelkezésre. A tisztán tartása biztosított (szemetes, takarítás, leszedés), függetlenül attól, ki biztosítja ezeket. Ez vonatkozik a plázák éttermi részén megvalósuló, helyben történő fogyasztásra értékesítés esetén is.

⇒ Éttermi szolgáltatásnak minősül az ételek, italok közlekedési eszközökön, például vasúti étkezőkocsiban vagy hajón történő elkészítése és felszolgálása is. Az ital étel nélkül történő felszolgálása azonban nem.

talponallo
Alkalmazhatnak-e itt kedvezményes kulcsot?

⇒ Nem szolgáltatásnyújtás, ha a helyben fogyasztáshoz csak pult vagy “körbefutó deszka” áll rendelkezésre. Például lángossütők, pecsenyesütők piaci, illetve büfékocsiból történő értékesítés. Ez esetben ugyanis nem a kiegészítő szolgáltatások vannak túlsúlyban.

⇒ Az olyan vendéglátóhely, amely nem rendelkezik “étkezőhellyel”, kizárólag kiszállításra termel, közétkeztetés tevékenységet végez, nem alkalmazható a kedvezményes adómérték.

⇒ Az ételszolgáltatás (catering) rendezvényeken (családi, vállalati, intézményi stb.) minden esetben a 27%-os adómérték alkalmazandó. Függetlenül attól, hogy saját eszközeit bocsátja rendelkezésre a szolgáltatásnyújtó.

2. Hogyan adózik a vendéglátóhely, ha nincs melegkonyhája?

Ha a vendéglátóhely nem rendelkezik melegkonyhával, nem alkalmazható rá a kedvezményes adómérték. Amennyiben melegkonyhával rendelkező étteremben fogyasztanak étkezés nélkül helyben készített nem alkoholtartalmú italt, az tartozhat a kedvezményes adómérték alá.

3. Mi számít helyben készített italnak?

Ide tartozik például a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé. Az italkészítő automatával a sűrítményből szódavíz hozzáadásával készült szénsavas üdítőital is. A palackos üdítő ugyanakkor nem válik helyben készített itallá pusztán azáltal, hogy kitöltik és citromkarikával ízesítik, díszítik.

4. Csak ital értékesítése esetén alkalmazható-e a kedvezményes kulcs?

A kizárólag italforgalmat tartalmazó szolgáltatás csak akkor 18%, ha a felszolgált ital helyben készített, és nem tartalmaz alkoholt.

5. Munkahelyi étkeztetés hogyan adózik?

A munkahelyi étkeztetésre nem vonatkozik a kedvezményes adómérték. Az e szolgáltatáscsoportba tartozáshoz nem szükséges, hogy a munkahely, iskola stb. kedvezményesen nyújtsa az étkezési szolgáltatást a munkavállalók, diákok stb. számára. Az sem, hogy “zárt” legyen az étkeztetés, azaz, hogy ott kizárólag a saját “alkalmazottak” étkezhessenek.

6. Mi van akkor, ha mindkét adókulcsú szolgáltatás egy szolgáltatáson belül megtalálható?

⇒ Ha a szolgáltatáscsomagban kizárólag ételforgalom és helyben készített, alkoholmentes italforgalom van, 18 százalékos az adó.

⇒ Amennyiben a szolgáltató nem határozza meg külön a 18 és 27 % kulcsokhoz tartozó forgalom adóalapját, és e megosztást nem jeleníti meg a szolgáltatást kísérő bizonylaton, akkor a szolgáltatás egészére 27 százalékos adómértéket kell alkalmazni.

Néhány eset:

⇒ A szolgáltató fix áron korlátlan étel és italfogyasztást biztosít a vendégeinek. Ebben az esettben nincs elkülönítés, tehát az egész 27% adó alá tartozik.

⇒ Ha az étel (18 %) mellé szeszes italt, vagy üveges üdítőt (27 %) rendel. Ha a nyugtán, számlán megbontja az adóalapokat, akkor lehet mindkét kulcs.

⇒ Ha a menü tartalmaz ételt és üdítőt is. Az adó az egész összegre 27 %, kivétel, ha az étterem az adóalapot külön kimutatja.

⇒ Ha az étel tartalmaz alkoholt (sütemény, fagylalt, stb.). Az étel esetében nem számít az alkohol tartalom, ha az egyéb feltételeknek megfelel, akkor lehet 18 %-os.

7. Hogyan adózik a felszolgálási díj?

A felszolgálási díj a vendéglátási szolgáltatás adóalapjába tartozik. Az általa teljesített ügylet keretében nyújtott, eltérő adómérték alá tartozó szolgáltatások között – azok ellenértéke alapján – arányosan meg kell osztania.


Összefoglalva:

Az éttermek ÁFA változása körébe az a szolgáltatás tartozik a kedvezményes (18 %) ÁFA kulcsba, amely esetében az ételt és a helyben készített alkoholmentes italt helyben, éttermi szolgáltatás keretében fogyasztják el. Az elvitel termékértékesítés, így az adókulcs 27 %. A különböző adókulcsú szolgáltatások egyidejű igénybevétele esetén meg kell bontani az adóalapot. Ha nem lehetséges, akkor az egész 27 %-os adókulcs alá kell besorolni.

ettermek-AFA-valtozasa

Szükséges-e a két árlista?

Bizonyos esetekben igen. Ha az étterem kiszállítással, rendezvényekkel is foglalkozik, összetett menüket, szolgáltatásokat is alkalmaz, akkor szükséges lehet.

De ha vállalkozói szemmel nézzük, akkor elég ciki, hogy ha például elviszem a pizzát, akkor többet kell fizetnem érte. Valószínűsítem, hogy ezt senki nem vállalja fel.


Ha könyveléssel, adózással, pénzügyekkel, cégvezetéssel, marketinggel, üzleti weboldallal kapcsolatban kérdése lenne, mi szívesen írásban megválaszoljuk! Kérdezzen bátran itt!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .