Adóváltozások 2018 évben

Ismét új év kezdődik a vállalkozások életében. Régi mondással kezdem: csak a változás örök. Ahogy megszoktuk, adóváltozások 2018 évben is vannak. Összefoglaltam és érthető formába öntöttem a lényegesebb változásokat, melyeket minden vállalkozás vezetőjének tudnia kell.

Minimálbér, garantált bérminimum

A minimálbér 8%-kal emelkedik 138.000 Ft-ra (régi: 127.500 Ft)

A garantált bérminimum 12%-kal emelkedik 180.500 Ft-ra (régi: 161.000 Ft)

 

Adó- és járulékcsökkentések

A jelentős minimálbér emelés ellensúlyozására csökkent néhány járulék:

A szociális hozzájárulási adó 19,5%-ra csökken (22%) – Ez összességében pozitív. A nagymértékű minimálbér emelés költségét nem fedezi, de egy részét visszaadja. A nem minimálbéres alkalmazottak esetén az inflációs (3%) béremelés nagyobb részét fedezi.

Az egészségügyi hozzájárulás 22%-os kulcsát is hozzáigazították, így az is 19,5% lett. Ez kihat több közkedvelt cafetéria-juttatásra is. Az egyes meghatározott juttatások esetében az adóterhelés 43,66 % helyett 40,71 % lett. Ide tartozik az étkezési és ajándékozási utalvány, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, nyugdíj és egészségpénztárakba befizetett összegek.

A KIVA mértéke 13%-ra csökken (14%)

Bérleti díj adózása – nem kell 14%-os mértékű egészségügyi hozzájárulást fizetniük a lakást bérbeadó magánszemélyeknek, ha az évi 1 millió Ft-ot eléri a bérleti díj. További változás, hogy ha például a házastársak közös tulajdonában álló ingatlanhoz kapcsolódó adókötelezettséget teljes egészében az egyik házastárs teljesíti, akkor a párja nevére szóló számlákat (például rezsiköltséget) is elszámolhatja.

ÁFA csökkenés

 • halak ÁFA-ja 5%
  Olcsóbb lesz a hal, többet ehetünk!

  Internet-hozzáférési szolgáltatás áfa kulcsa 18%-ról 5%-ra.

 • A fogyasztási célú halak áfa kulcsa 27%-ról 5%-ra. (A díszhal esetén marad a régi kulcs)
 • A házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének az áfa kulcsa 5%-ra csökken.
 • A 2017 évben elkezdett éttermi szolgáltatások áfa kulcs csökkentés folytatódott, 5%-ra változott. Továbbra is érvényesek a tavalyi szabályok. A kedvező kulcs a helyben készített és elfogyasztott ételekre és italokra vonatkozik. Erről olvashat itt egy jó cikket!

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Az éttermi szolgáltatások ÁFA változásával szoros összefüggésben került bevezetésre egy új adónem, a turizmusfejlesztési hozzájárulás, amelynek elsődleges célja a jelentős Áfa-csökkentés korrekciója. A közteher mértéke 4 százalék, melyet az érintett szolgáltatások áfa nélkül számított értékére kell kiszámolni.

Az adót az önadózás szabályai szerint kell bevallani az áfa-bevallási gyakoriságnak megfelelően, adómentes adóalany esetén pedig a szolgáltatásnyújtást követő év február 25-éig.

 

Kisebb adóváltozások 2018 évben, mely az érintetteknek jelentős lehet

Kétgyermekes családok adókedvezménye – Tovább nő a családi kedvezmény mértéke a kétgyermekes családok esetében. 2018. január 1-jétől gyermekenként 15 000 forint helyett 17 500 forint adómegtakarítás érhető el.

Nappali tagozatos kisadózó KATA – Főállásúnak nem minősülő kisadózónak minősülnek, havi 25 ezer forint tételes adót kell megfizetniük 2018. január 1-től.

Tételes átalányadó 2018 – A jelenlegi egy ingatlan helyett már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, a tételes átalányadó.  A fizetendő adó szobánként mindössze évi 38 400 forint.

SZJA – Megszűnik a munkáltatói adómegállapítás – Már a 2017. évi jövedelmekre sem lehet azt választani. Vagy önadózással (az 53-as bevallás benyújtásával) vagy az adóhatóság által készített bevallási tervezet jóváhagyásával, kiegészítésével, illetve javításával lehet letudni az szja bevallást. Az adóhatóság – az egyéni vállalkozók kivételével – minden magánszemély számára készít a nyilvántartásaiban szereplő adatokból bevallási tervezetet.  Mezőgazdasági őstermelők, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek számára első alkalommal a 2017. évre vonatkozóan.

EVA-sok valós idejű adatszolgáltatása – 2018. július 1-jetől – az áfa alanyokhoz hasonlóan – szintén kötelezettek lesznek a valós idejű adatszolgáltatásra a számlakibocsátások tekintetében.

Céginformációk továbbítása – 2018. január 1-jétől az állami adóhatóság a létrejött cégekről a cégbíróság útján beérkezett adatokat a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság részére elektronikus úton továbbítja. Mindez azt eredményezi, hogy az új cég a cégalapítás kezdeményezésével nemcsak az állami adóhatóság, hanem a székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé is egyablakos rendszerben teljesítheti bejelentési kötelezettségét.

Adóbiztosíték – 2018. január 1-jétől bevezetésre kerül az adófizetési biztosíték jogintézménye. Adótartozással rendelkező vagy adótartozással megszűnt cégben döntési pozíciót viselő azon személyekre vezetik be, akik új cégben kívánnak részt venni. Azaz akik adótartozással szűntek meg, és új céget akarnak alapítani, akkor adóbiztosítékot kell fizetni.

Külföldi pénzintézeteknél vezetett számlák bejelentése

2018. január 1-jétől a gazdasági társaság adózó a bejelentkezés napjától számított 15 napon belül írásban köteles bejelenteni külföldi pénzintézetnél vezetett számlaszámait, a pénzintézet nevét, valamint a számla megnyitásának és lezárásának dátumát. A bejelentési kötelezettség elmulasztása, késedelmes vagy hiányos teljesítése esetén az állami adóhatóság 600 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja az adózót.

A NAV-nak vannak már erről adatai, így nem érdemes eltitkolni az esetleg meglévő külföldi számlákat. A bankoknak ettől az évtől már kötelezően jelenteniük kell a külföldi tulajdonosokat. Még a svájci bankoknak is! A bejelentés határideje 2018. január 31. lesz. Azokról a számlákról kell adatot szolgáltatni, melyek január elsején működnek.

Figyelem! A paypal is “pénzintézet”! Azaz a paypal számlákat is be kell jelenteni!

 

Online számlázás 2018

Igaz, hogy csak 2018. második félévétől lesz aktuális, de erre fel kell készülni minden vállalkozásnak.

e-számla
Érdemes áttérni egy felhő alapú e-számlázó rendszerre!

A tavaly elfogadott adótörvény módosítások értelmében 2017. július 1-jétől a belföldi összesítő jelentés értékhatára 1 millióról 100 ezer forintra csökkent volna. Ezzel egyidejűleg online adatszolgáltatásra lettek volna kötelezettek azokról a számlákról, amelyek áfa összege meghaladja a 100 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a számlázó rendszernek online kell jelenteni a NAV felé. Ezt módosították 2018. július 1-re, 1 éves önkéntes tesztidőszak bevezetésével.

A belföldi összesítő jelentés értékhatára továbbra is 1 millió forint marad 2018 első félévében. Ha a vállalkozásának van 100 ezer Ft áfa tartalmú számlája, akkor időben be kell vezetni egy, online kapcsolattal rendelkező számlázó rendszert. Javaslom egy felhő alapú rendszert, melyek bármilyen eszközről elérhető.

Kézzel írt számlák esetében a 100 ezer Ft áfa tartalmú számlákat hetente, vagy naponta elektronikusan be kell jelenteni. Ezért nekik is érdemes átállni megfelelő számlázó rendszerre.

 

Új adóeljárási törvények

A Minisztérium teljesen átszabta az „Adózás rendje” törvényt. Három új törvény lépett életbe:

 1. az adóigazgatási rendtartás (általános eljárási, képviseleti szabályok)
 2. az adózás rendje (bevallási, befizetési, adatszolgáltatási szabályok)
 3. az adóhatósági végrehajtási eljárásokról szóló törvény
adóellenőrzés
Méltányos bánásmód az adóellenőrtől?!

Néhány lényeges változás

 • A törvény kimondja, hogy az adózóval közérthetően kell kommunikálni és méltányosan kell bánni.
 • A hét ellenőrzési típus kettőre szűkült.
 • Természetes személyeknél nem lehet hosszabb az ellenőrzés fél évnél, más adózónál egy évnél.
 • Új jogintézmények bevezetése. (önellenőrzés előzetes bejelentése, adóhivatali cáfolat közzététele, adóbiztosíték, kezdő vállalkozásának mentorálása)
 • Megúszható az adóbírság fele, ha időben megfizetik az adókülönbözetet és lemond a fellebbezés lehetőségéről.
 • A NAV honlapján közzé fogja tenni a megbízható adósok nevét.
 • 500 ezer Ft-ig, évi egyszer az adóhatóság pótlékmentes részletfizetést engedélyez.

Sok sikert, új vevőket, növekvő profitot kívánok minden vállalkozást vezetőnek a 2018 évre!

Ha kérdése lenne, vagy segítségre van szüksége, akkor bátran kérdezzen tőlünk!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .