Cafetéria 2019 – Mit adjunk a dolgozónak?

Nem sok választást hagytak a munkáltatóknak 2019-ben a cafetéria juttatások terén. A SZÉP-kártya kivételével minden juttatás bérként adózik. Így már inkább pénzt kér a dolgozó. Valószínű, hogy a Kormánynak is az a célja, hogy a cégek a cafetéria juttatásokat béresítsék.

A táblázat összefoglalja a megmaradt juttatásokat:

Látszik, hogy a legkedvezőbb körben csak a SZÉP-kártya maradt. Szinte minden cafetéra elemet töröltek. Illetve lehet adni, de ezek bérként adóznak. A munkavállaló akkor inkább készpénz kér.

KIVA-sok jobban jártak! Az egészségügyi hozzájárulást megszüntetik, helyette szociális hozzájárulást (19,5 %) kell fizetni. Mivel a KIVA-s ezt nem fizet, ezért neki a 13 % járulékot kell alkalmaznia a cafetéria elemekre is. Így például a SZÉP-kártyát csak 28 % terheli.

Nézzük a lényegesebb változásokat, újdonságokat a cafetéria 2019 évi változásaiban:

  • Talán a legmeglepőbb változás: készpénzt csak bérként adózva lehet adni. (Egy éve vezették be a 100.000 Ft kedvezményes készpénzt, már törölték is.)
  • Teljesen megszűnik az egyes meghatározott juttatások köre is (minden munkavállalónak, vagy a munkavállalók egy körének azonos feltételek mellett nyújtott juttatások voltak ezek) és bérként adóznak. Ide volt sorolva az étkezési utalvány, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, önkéntes pénztári befizetések.
  • Az első (félévi) törvényváltozásokban a sport és kulturális belépő is a szemétdombra került, de év végi módosítással visszakerültek az adómentes juttatások közé pici változtatással. Mind a kettő a minimálbér értékéig adható (Az előző évben a sport korlátlan, a kultúra 50.000 Ft volt egy évben.)
  • Az ajándék utalvány kis értékű ajándékként évente egyszer adható a háromszori helyett.
  • A táblázat zöld része nagyon sovány lenne (egy soros), ha az önkéntes, kölcsönös egészségpénztár és nyugdíjpénztár elemek nem szerepelnének duplán. A megszokott módon adott pénztári befizetések már bérként adóznak. Bevezették a “célzott szolgáltatás” fogalmát., mely módon befizetett összegek kedvezőbben adóznak. A munkáltatóknak kell szerződés kötni az adott pénztárral valamilyen szerződés csomagra és csak ezen szolgáltatásokat használhatják a munkavállalók a keretük erejéig. Hogy mik ezek a célzott szolgáltatások, ezt az adott pénztártól kell megkérdezni. (Hogy a nyugdíjpénztárba mi lehet ez, rejtély!)

Röviden összefoglalva a cafetéria 2019 évi változásai: Juttatásként vagy etetjük, nyaraltatjuk, esetleg sport és kulturális rendezvényre küldjük a dolgozókat, vagy bérként adózva fizetjük ki.

Ha kérdése lenne, vagy segítségre van szüksége, akkor bátran kérdezzen tőlünk!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .