Adótörvények 2016 évi változásai

Mint minden évben, következőben is lesznek változások az adótörvényekben. Röviden és érthető formába öntve összeszedtem a lényeges adótörvények 2016 évi változásait, amit a vállalkozás vezetőinek is tudnia kell!

Személyi jövedelemadó

Az szja mértéke 15%-ra csökken. (a régi 16% volt)
Új bevallási módok bevezetése (Az adóhatóság a munkáltatóktól havonta beküldött je­lentésekből kérésre elkészíti az szja bevallást.)
Emelkedik a kétgyermekesek családi kedvezménye gyerekenként 2,500 Ft-tal
Nem lehet bírságolni a késedelmes bevallókat.


ÁFA

Időszakos elszámolású ügyletek

Jelentősen változik az időszakos elszámolású ügyletek adózása 2016-tól (bizonyos adózói körnek már idén év közben változott). Az új szabályozás lényege, hogy az időszaki elszámolású ügyleteknél a korábbi fizetési határidőtől eltérően főszabály szerint a teljesítési időpont az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja lesz.

A főszabály azonban az esetek elenyésző részében lesz alkalmazható, előrefizetés esetében ugyanis, ha a számla kibocsátás is megelőzi az időszak végét, a teljesítési időpont a számla kibocsátásának napja; utólagos fizetés esetében pedig a fizetés esedékessége, de legkésőbb az időszak végét követő 60. nap lesz a teljesítési időpont.

ÁFA kulcs csökkenés

A feketekereskedelem visszaszorítása és az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők segítése érdekében 27%-ról 5%-ra csökken a 0203 vámtarifaszám alá tartozó sertéshús értékesítése.

Csökken az új lakások ÁFA-ja is 27%-ról 5%-ra.

Számlázás

Frissíteni kell a számlázó programokat
2016. január 1-től a számlázó programnak rendelkeznie kell egy olyan funkcióval (lekér­dezéssel), mellyel a NAV ellenőre egy időszakra, vagy számlatartományra le tudja kérni a számla adatait meghatározott struktúrájú állományba.


Az adózás rendje

Az Adózó: megbízható vagy kockázatos?
Az adóhatóság kategorizálná az adózókat, és eltérő eljárási szabályokat alkalmazna a megbízható és a kockázatos adózókra. A minősítést az adóhatóság első ízben a 2016. első negyedévre vonatkozó adózói adatok alapján adja majd ki. Azok a cégjegyzékbe bejegy­zett vagy áfa regisztrált adóalanyok, akik jogkövető magatartást folytatnak, megbízható minősítést kapnak. A megbízható minősítés megszerzéséért 10 kritériumnak kell megfelelniük. A megbízható státuszt elnyerve előnyösebb elbírálásban részesülnek, mint a kockázatosnak ítélt adózók. Például:

– a kiszabható mulasztási és adóbírság felső határát 50%-kal mérséklik az általános szabályok szerint megállapítható mértékhez képest;

– a nyilvántartott tartozásra évente egy alkalommal automatikusan 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezményt kapnak;

– a visszaigényelt általános forgalmi adót az adóhatóság 2017. január 1-jétől 45 napon, 2018. január 1-jétől 30 napon belül utalja ki.

Az adóhatóság kockázatosnak minősíti azokat az adózókat, akik nagy összegű adóhiányt vagy tartozást halmoztak fel, akik be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak, és aki­ket egy éven belül ismételt üzletbezárásra büntetettek. A kockázatos kategóriába sorolt adózók nem részesülnek kedvezményes eljárásban: az általuk visszaigényelt általános forgalmi adó kiutalási határideje 75 nap, és a megbízható adózókhoz képest hosszabb adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak, az ő esetükben az ellenőrzési határidőt 60 nap­pal meghosszabbíthatják.

Adóregisztráció

Néhány ponton változik az adóregisztrációs eljárás is. Az adótartozásra vonatkozó összeghatárok 5 és 10 millió forintra csökkennek; a regisztrációnál vizsgált személyek körébe bekerülnek a cégvezetők is.

Adminisztrációs hiba, tévedés

A bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása esetében az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása nélkül – határidő tűzésével – hívja fel az adózót a kötelezettsége teljesítésére, azaz adminisztrációs hibát, tévedést nem büntet azonnal.

Pótlékmentes részletfizetés

A személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség kapcsán a korábbi 150 000 Ft-ról 200 000 Ft-ra emelkedik a pótlékmentes részletfizetés összeghatára, melyet a személyi jövedelemadón túl az egészségügyi hozzájárulásra is kiterjesztenének.

Folyószámla integráció

A külön nyilvántartott folyószámlákat a hatóságok közös nyilvántartássá fésülik össze. A tartozásmentesség igazolást 2016-tól már egységesen, NAV szinten lehet kérni, az iga­zolás tartalma pedig kiegészül a végrehajtásra vagy visszatartásra átadott köztartozások adataival is.


Jövedéki adó

A jövedéki adóra vonatkozó módosítási javaslatok a pálinka magánfőzésére (adójegy alkalmazásán keresztül megvalósuló adózási megoldás kerül bevezetésre), illetve bérfőzésére vonatkozó szabályokra vonatkoznak.


Környezetvédelmi termékdíj

Átalánydíj a gépjárművekre

Megnyílik a darabszám alapú átalánydíj fizetés lehetősége a gépjármű gyártók és forgalmazók számára. Az átalánydíj lehetősége csak a személygépkocsi és motorkerékpár termékdíjas alkotórészei (akkumulátor, egyéb kőolajtermék, gumiabroncs, elektronikai berendezések) esetén áll fenn (a tehergépjármű esetén például nem). A gépjármű termékdíj átalánya (más termékek után fizetett átalánydíjjal ellentétben) visszaigényelhető a törvényben meghatározott feltételek teljesítése esetén.

Külföldről behozott csomagolás részét képező újrahasználható csomagolószer

Egy évre nő az újrahasználható csomagolószerek visszaszállítására nyitva álló időszak, a termékdíj fizetési kötelezettség tehát egy év eltelte után keletkezik.

Egyéni hulladékkezelés

A törvény jelentősen könnyíti az egyéni hulladékkezelést választók számára a termékdíj-kötelezettség teljesítését. Az eddigi negyedéves bevallási és fizetési kötelezettséget egy évente egyszeri, előleg-bevallási, és egy éves, tényadatokon alapuló, elszámolási kötelezettség váltja fel.

Online kereskedelem

A termékdíj köteles termékek külföldről, távolsági értékesítés keretében történő átruházása is termékdíj-kötelezettséget keletkeztet. A forgalomba hozatal fogalmának e változása megszünteti a külföldi, online kereskedelmet végző gazdálkodók piaci előnyét a hazai szereplőkhöz képest.


Illetékek

Járműpark korszerűsítésének ösztönzése

Zöld utat kapott a környezetkímélő járművek illetékmentessége. Az elektromos meghajtású járművek mellett az egyéb környezetkímélő járművek visszterhes megszerzése is illetékmentes.

Közigazgatási illetékek törlése

Jó néhány ügyintézéssel kapcsolatos illetéket megszüntettek. Vállalkozóknak jó hír, hogy díjmentesen lehet adóigazolást kérni.


Ha kérdése van az adóváltozásokról a hozzászólásokban megteheti. Ha más gazdálkodási témában, vagy közvetlenül hozzám intézné kérdését, akkor ezen az oldalon bátran kérdezzen!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .